Cfd’s (contracts for differences) zijn onder een kleine groep beleggers zeer populair. Veel mensen zijn eerder bang voor cfd’s, omdat er veel onjuiste informatie rondgaat over het internet. Dit artikel is bedoeld om duidelijk te maken wat cfd’s wél zijn. Dat beschrijven we door af te rekenen met 3 onjuiste beweringen.

Kun je door een cfd in de schulden raken?

Mensen zijn (terecht) bang voor schulden. Ze zien al voor zich hoe de incassobureaus hun huis leegtrekken en hoe ze zelf op straat komen te staan. Maar het is niet zo dat je puur en alleen door een contract for difference in de schulden kunt raken.

Bij een contract for difference kun je namelijk niet meer geld verliezen dan je inleg. Stel dus dat je een inleg van € 1.000 hebt en een verlies te verwerken krijgt van 5%. Dan verlies je € 50 van je inleg.

Het loopt harder op wanneer je een hefboom gebruikt. Bij een hefboom van 1:10 betekent het dat je voor elke € 1.000 inleg voor € 10.000 een contract kunt afsluiten. Bij 5% winst maakt die hefboom dat je 5% over € 10.000 aan winst mag bijboeken, dus € 500. Echter geldt dat ook bij 5% verlies en verlies je dus € 500 van je je inleg. Hoe hoger de hefboom die je kiest, hoe hoger het risico (en hoe sneller je je inleg kwijtraakt). Maar je hoeft niet bang te zijn dat je nog geld moet bijleggen.

In onderstaand schema hebben geven we op een voorbeeld van € 1.000 aan wat er zou gebeuren bij 5% winst en 5% verlies bij diverse hefbomen. Hoe hoger de hefboom, hoe hoger het risico.

CFD en hefboom bij verlies en winst
CFD en hefboom bij verlies en winst

*In het geval van een negatief saldo zal de cfd worden ontbonden. Op die manier is het niet haalbaar om in de min uit te komen. Wanneer je dus met een hefboom van 1:50 (zoals in het voorbeeld) een cfd afsluit, stopt je cfd al bij 2% verlies (want 2% van € 50.000 is € 1.000, je inleg).

 

Is een cfd een verkapte vorm van gokken?

Nee, want bij gokken heb je totaal geen invloed op wat er gaat gebeuren. Het lot beslist. Bij een cfd kun je middels fundamentele analyses en technische analyses een heel goed beeld krijgen van wat de toekomst gaat brengen.

Zoals beleggers hun aandelen analyseren, kun je als cfd belegger je contract for difference analyseren. Een veelgebruikte cfd is de olieprijs cfd, omdat die veel in de actualiteiten komt en je op voorhand een redelijke (lees: nooit 100% zekere) analyse kunt maken van wat de prijs gaat brengen.

Bovendien kun je met een cfd ook je verlies beperken door een stoploss toe te passen. Je geeft de broker dan opdracht om bij een bepaald verlies het contract te verkopen en je verlies te nemen. Daarmee voorkom je dat je verlies te groot wordt.

 

Zijn contracts for difference een vorm van fraude?

Helaas leven we in een wereld waar digitale ponzi-schema’s en piramidespelen aan de orde van de dag zijn. Bitcoin wordt veel gebruikt als lijdend voorwerp voor frauduleuze investeringen, net als berichten over bekende Nederlanders die een interessante investering voor je hebben.

Het is dus helemaal niet gek dat mensen ook denken dat cfd’s een vorm van fraude zijn.

Toch zijn cfd’s door het AFM goedgekeurde financiële beleggingsproducten. Je moet je goed inlezen in wat cfd’s dan wél zijn om ze te begrijpen. Maar wie de moeite neemt om dat te doen zal snel zelf beseffen dat je veel zelf in de hand hebt bij een cfd en dat dit geen vorm  van fraude is.

 

Wat zijn cfd’s dan wel?

Cfd’s zijn contracts for difference oftewel contracten voor (koers)verschil. Het is een beleggingsinstrument waarbij je zowel op stijgende als dalende koersen kunt speculeren en waarbij je ook een hefboom kunt gebruiken. Door de hefboom kun je een tien-, twintig-, vijftig- of zelfs honderdvoud van je investering inleggen en dus op grote schaal winst maken (maar dus ook sneller je inleg kwijtspelen).

Hoe dat zit, leggen we je uit in dit artikel.

Hopelijk hebben we wat angst weg kunnen nemen en je ervan kunnen overtuigen dat cfd’s een mooi beleggingsinstrument zijn voor wie zich erin kan verdiepen.