Aandelen cfd’s zijn de combinatie tussen aandelen en contract for difference. Ze gaan prima hand in hand. Waar je als investeerder in aandelen ook echt eigenaar wordt van die aandelen, sluit je bij een cfd (contract for difference) enkel een contract af op het verschil in waarde.

Onder cfd traders zijn aandelen erg geliefd. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt traden in aandelen met een cfd.

Wat zijn aandelen?

Veel beleggers hebben aandelen gekocht. Wie een aandeel koopt, koopt in feite een stukje eigendom van een bedrijf. Wanneer het goed gaat met het bedrijf en de waarde stijgt, zal ieder afzonderlijk aandelen ook stijgen. Gaat het minder goed, dan daalt het aandeel in waarde.

Bij beleggen in aandelen hoop je als belegger dus echt op stijgende koersen. Aandelen die het de afgelopen jaren goed hebben gedaan zijn onder meer die van techbedrijven, zoals Apple, Netflix en elektrische autofabrikant Netflix. Ook de aandelen in duurzame energie, zoals waterstof aandelen, hebben enorme stijgingen laten zien.

Niet alleen winst is een belangrijke reden voor beleggers op in aandelen te investeren. Aandelen bieden in sommige gevallen ook dividend. Je ontvangt dan maandelijks, per kwartaal of jaarlijks een bepaald bedrag per aandeel. Op die manier hopen de bedrijven aandeelhouders aan zich te binden, waardoor het bedrijf nog gezonder blijft.

 

Hoe werkt een aandelen cfd?

Als je een aandelen cfd afsluit, ben je vooral geïnteresseerd in het koersverschil. Verwacht je dat de aandelen van Tesla enorm onderuit gaan? Of zie je de aandelen van een nieuw technologiebedrijf stijgen? Dan kun je daarop inspelen door een contract voor verschil af te sluiten.

Het voordeel van cfd’s is dat je ook kunt speculeren op dalende koersen. Een technische analyse kan je goed helpen om eventuele koersdalingen aan te zien komen en zodoende een cfd af te sluiten.

Binnen diverse brokers kun je heel gemakkelijk een cfd op aandelen afsluiten.

 

Traden met een hefboom

Cfd trading is onder beleggers geliefd vanwege de mogelijkheid om met een leverage (hefboom) te werken. Een hefboom heft je inleg namelijk op. Bij aandelen mag je een hefboom van 1:5 gebruiken. Dat betekent dat je jouw inleg x5 mag doen in je investering. Wil jij bijvoorbeeld een cfd op de koers van Tesla-aandelen afsluiten omdat je een daling verwacht (short)? Dan kun je met een investering van € 1.000 voor € 5.000 een contract for difference op Tesla afsluiten. Wanneer er dan inderdaad een daling van bijvoorbeeld 4% op de koers plaatsvindt, ontvang jij 4% van € 5.000 op je account. Dat is toch mooi € 200. Gezien je inleg een winst van 20%.

 

Tips bij het handelen in aandelen cfd’s

Zie jij die winsten ook wel zitten? Toch is het goed om te beseffen dat dit niet vanzelf gaat. Een goede cfd trader heeft kennis van zaken en doet niets zonder eerst onderzoek gedaan te hebben. Een aantal tips voor het traden in aandelen cfd’s.

  • Doe altijd onderzoek naar het bedrijf waarin je investeert. Wat doet het bedrijf? Wat is de visie? Wie zitten er in het bestuur? Wat laten de historische gegevens zien?
  • Vertrouw nooit zomaar op sociale media groepen die je advies geven om te beleggen. Soms worden er tegengestelde adviezen gegeven, omdat de topic starters daarvan profiteren.
  • Hoe zit het met de actualiteiten? Krijgt een bedrijf als Shell bijvoorbeeld een megaboete opgelegd, dan doet dit iets met de prijs. Daar kun je op inspelen.
  • Investeert nooit meer geld in een cfd dan je op dat moment kunt missen. Je hoeft niet bang te zijn voor meer verlies dan je inleg, maar je hele inleg verliezen op een te grote hefboom is altijd zonde.

 

Voordelen van aandelen cfd’s

Aandelen cfd’s worden nog volop verhandeld. Dat komt omdat er veel voordelen aan aandelen cfd’s te kleven. De grootste voordelen zetten we nog even voor je op een rijtje.

  • Wie aandelen koopt, kan alleen winst maken bij stijgende prijzen. Wie in cfd’s handelt kan ook speculeren op verlies (short gaan) en zo gebruikmaken van koersdalingen.
  • Een cfd biedt je de mogelijkheid om in een aandeel te handelen zonder dat je dit aandeel echt in bezit krijgt.
  • Dankzij een hefboom kun je een vijfvoud van je tegoed investeren.
  • De handel in aandelen is volatiel, maar goed bij te houden. Dankzij een goede stoploss kun je grote verliezen beperken.

 

8 Populaire aandelen

Wil jij handelen in aandeel cfd’s? Hieronder geven we je een overzicht van de 8 meest populaire aandelen van dit moment.