De olieprijs Brent is voor veel speculanten een instrument om een cfd op af te sluiten. Wat is de olieprijs Brent precies, waar wordt die door bepaald en hoe kun je daar een contract for difference op afsluiten?

Olieprijs Brent

Een cfd op de olieprijs is een van de meest afgesloten cfd’s. Dat komt omdat de olieprijs actueel is. Er is altijd vraag naar olie en er is ook voortdurend aanbod. Toch is olie een fossiele brandstof en is er sprake van schaarste. Kijken naar een olieprijs grafiek 10 jaar terug heeft minder zin dan het volgen van het nieuws.

Je hebt verschillende soorten olie. Brent oil is er slechts één van. Deze olie is afkomstig uit het olieveld Brent, gelegen in de Noordzee (tussen Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk in). Het is dan ook een van de meest verhandelde oliesoorten in onze omgeving.

 

Prijs van de Brent olie

Net als bij andere soorten olie wordt ook de olieprijs Brent bepaald door vraag en aanbod. Andere factoren die bij de prijs een rol spelen zijn onder meer:

  • (Geo)politieke ontwikkelingen;
  • Pandemieën en andere dreigingen (oorlogen);
  • Actuele status van de zeevloot;
  • Kosten voor oliewinning;
  • Kosten voor het transport van olie;
  • Kosten voor het onderhouden van oliepijpleidingen.

De olieprijs Brent wordt dagelijks geactualiseerd. Als particulier merk je dit aan de pomp. Olie wordt echter niet alleen als brandstof gebruikt, maar dient ook als grondstof voor medische en cosmetische producten. Ook wordt olie gebruikt om kunststof te fabriceren.

 

Een cfd op de olieprijs van Brent

Doordat de olieprijs van Brent elke dag verandert, biedt dit mogelijkheden voor speculanten die een cfd willen afsluiten. Een cfd valt immers long (stijgende koersen) en short (dalende koersen) af te sluiten. Wie de actualiteiten op de voet volgt en dus weet welke factoren van invloed zijn op de olieprijs, kan een voorzichtige voorspelling doen van wat de olieprijs gaat doen (al is natuurlijk helemaal niks zeker). Of je nu kijkt naar nieuws olieprijs vandaag of naar de olieprijs verwachting lange termijn.

Een cfd op de olieprijs afsluiten kan tegen een hefboom van 1:10. Dat betekent dat je tienmaal het bedrag in je account op de cfd mag noteren. Deze hefboom kan twee kanten opslaan: enerzijds kan het leiden tot meer winst, anderzijds tot sneller verlies.

In het geval van verlies is er gelukkig altijd de mogelijkheid tot het inzetten van een stoploss.

 

Wat is de koers van Brent oil?

In de grafiek hieronder zie je de actuele prijs van een vat Brent olie.

 

Voorbeeld van een cfd op de olieprijs Brent

Wil je weten hoe een cfd op de olieprijs Brent in zijn werk gaat? Aan de hand van een voorbeeld laten we zien hoe een cfd kan uitpakken. We bespreken het voorbeeld aan de hand van Jeroen en Hernando, die allebei een cfd op Brent olie af willen sluiten.

Jeroen wil een cfd afsluiten op de olieprijs van Brent en doet dit via het account bij zijn broker. Hij denkt dat de olieprijs gaat zakken en sluit een cfd af voor € 500 tegen een hefboom van 1:10 op short.

De olieprijs zakt inderdaad met 2%. Daardoor krijgt Jeroen 2% op € 5.000 (zijn hefboom maakt van € 500 € 5.000) en verdient hij met deze cfd trade € 100.

Helaas sloot Hernando een cfd af op long. Hij dacht dat de prijs zou gaan stijgen. Hernando deed dit ook op € 500 met een hefboom van 1:10. Hij verliest door deze cfd trade dus € 100.

 

Stoploss

Verlies beperken? Gebruik dan een stoploss. Meer over de stoploss bij een contract for difference lees je in dit uitgebreide artikel.

 

Cfd afsluiten op de olieprijs van Brent

Wil je zelf een cfd afsluiten op de olieprijs Brent? Open dan vandaag nog een account bij Plus500, een van de grootste cfd brokers. Binnen het dashboard van de +500 app sluit je een contract for difference af. Begin, zeker als je nog niet bekend bent met cfd-handel, met een demo-account en oefen met virtueel geld.