Geld verdienen met cfd willen we allemaal wel, maar geld verliezen doen we liever niet. En toch is het niet meer dan redelijk om ook rekening te houden met verlies op je contract for difference. Het risico om meer te betalen dan je inleg hebben we eerder besproken. In dat artikel bespraken we ook de optie om je risico op verlies te verminderen met een stoploss.

Wat is een stoploss op je cfd nu precies en hoe sluit je nu een stoploss op je cfd af? In dit artikel leggen we je het haarfijn uit.

Risico’s bij cfd-handel

Er is met een contract for difference veel geld te verdienen. Maar het zou niet eerlijk om te verzwijgen dat je ook veel geld kunt verliezen met een cfd. Deze website staat vol met artikelen die daar uitleg over geven.

Hoe goed je analyses ook zijn en hoe scherp je de actualiteiten ook volgt, niets is zeker. Waar jij een dalende trend verwacht, kan zomaar ineens sprake van stijging zijn (door bijvoorbeeld schaarste) en de aandelen van dat ene bedrijf kunnen jarenlang dalen om ineens flink te kelderen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar ons voorbeeld over een contract for difference op de olieprijs, waarbij een daling van de koers werd verwacht en door schaarste een stijging plaatsvond.

Gelukkig kun jij je verlies beperken door middel van een stoploss.

 

Wat is een stoploss?

Een stoploss is precies wat het woord betekent: stop verlies. Je kunt een stoploss toevoegen aan je cfd. Dat doe je in de online omgeving van je broker. Je geeft hierbij namelijk aan wat het maximale verlies is dat je wil lopen.

Heb jij het idee dat de prijs van een bepaald aandeel enorm zal gaan stijgen? Dan ga je een cfd aan op long en ben je tevreden als de prijs inderdaad stijgt. Maar wanneer de prijs daalt wil je verhinderen dat je teveel verlies loopt.

Stel dat je met € 500 aandelen Ferrari koopt tegen een hefboom van 1:5. Dan mag je € 2.500 besteden aan een cfd. Bij een winst van 5% over € 2.500 verdien je dus € 125, als alles goed gaat. Als het niet goed gaat, kun je bij 5% daling verwachten dat je € 125 kwijtraakt van je € 500 inleg. Dat wil je niet. Je zou dus een stoploss op 2% kunnen instellen. Zodra de koers dan toch 2% daalt, verlies jij maximaal € 50. Je positie wordt daarna gesloten.

Bij winst kun je zelf bepalen wanneer je het contract sluit en de winst pakt.

 

Hoe ziet een stoploss eruit?

Ben jij visueel ingesteld. In onderstaand plaatje laten we je zien wat er kan gebeuren als je geen stoploss gebruikt. In het voorbeeld leg je € 1.000 in op de olieprijs. Je verwacht een daling van de prijs en neemt een hefboom van 1:10. Je koopt je voor € 10.000 in een cfd.

Helaas gaat de prijs niet dalen, maar juist stijgen. Dat betekent dat je geld verliest. Dit gaat stapsgewijs, maar op een gegeven moment wordt je positie gesloten. 10% verlies betekent namelijk dat je door je inleg van € 1.000 heen bent.

Stoplsos bij cfd trading

Stel dat je op 5% een stoploss had geplaatst. Dan was je verlies maximaal € 500 geweest. Nog steeds veel geld, maar je verliest niet je hele inleg. Hiermee kun je de schade dus aanzienlijk beperken.

Cfd trading met stoploss

Beperk het risico

Ben je net begonnen met cfd traden en wil je wel graag met echt geld handelen? Beperk dan zeker in het begin het risico af door een stoploss te gebruiken. Oefen bijvoorbeeld met een demo-account om te zien hoe dit werkt. In het geval van winst hoef je geen last te hebben van een stoploss-order, maar in het geval van verlies zal je er zeker geen spijt van krijgen.