Goud. Eén van de weinige edelmetalen die altijd groei heeft laten zien, op hier en daar een kleine dip na. Goud is schaars en wordt alsmaar meer waard. Aantrekkelijk idee dus om in goud te gaan beleggen. Een contract for difference op goud afsluiten is ook een mogelijkheid.

In dit artikel vertellen we hoe je een cfd op goud kunt afsluiten en hoe dit kan verlopen.

Goud door de jaren heen

Goud is één van de oudste betaalmiddelen. Lange tijd heeft goud zelfs de waarde van geld vertegenwoordigd. Nog altijd beleggen mensen graag hun geld in goud. Goud geeft zekerheid en kent een toenemende waarde. De grafiek hieronder laat de goudprijs van de afgelopen 100 jaar zien:

Goudprijs in 100 jaar grafiek

De goudprijs heeft menig crisis doorstaan. De Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de coronapandemie hebben de prijs van goud niet kunnen stoppen.

 

Hoe kun je beleggen in goud?

Er zijn verschillende manieren om goud te kopen en zo je kapitaal te verzekeren tegen inflatie. De meest voorkomende manieren om aan goud te komen zijn de volgende:

  • Het kopen van een goudbaar;
  • Het kopen (of verzamelen) van gouden munten;
  • Sieraden
  • Aandelen kopen in goudmijnen of goudfondsen

 

Voordelen en nadelen van beleggen in goud

Niet voor niets beleggen veel mensen hun vermogen in goud. Er zijn veel voordelen aan goud te noemen. Zo is goud een bewezen goede investering die zelfs door crisissen niet onderuit te halen  valt. De goudprijs herstelt zich altijd en laat al sinds mensenheugenis een stijgende lijn zien. Wie een aantal jaar geleden goud kocht, kan er zeker van zijn dat de waarde nu is toegenomen. Net als dat nu vrij zeker te zeggen  valt dat wie nu goud koopt, daar over tien jaar zeker meer voor zal kunnen krijgen.

Helaas zijn er ook nadelen aan beleggen in goud. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Gouden baren moet je bewaren en zijn gevoelig voor inbraak;
  • Baren van goud zijn moeilijk te vervoeren en moeten aan allerlei eisen en administratie voldoen;
  • Gouden munten zijn ook makkelijk te stelen en kunnen daarom onveilig zijn;
  • Sieraden kunnen naast gestolen ook makkelijk kwijtraken;
  • Aandelen en goudmijnen of goudfondsen zijn afhankelijk van hun bestuur en de marktbewegingen. Je hebt hier weinig zeggenschap over.

 

Contract for difference en goud

Laat duidelijk zijn dat goud een goede investering is voor wie zekerheid wil en het niet erg vindt een kluis te kopen of goudbaren goed te verstoppen. Maar tegenwoordig kiezen veel beleggers ook voor een cfd (contract for difference) op goud. Zij willen speculeren op de goudprijs.

Omdat op goud een maximale hefboom gezet mag worden van 1:20, kan de winst hoog oplopen. Echter kan het ook tot sneller verlies leiden.

Stel dat je op dit moment € 1.000 over hebt en een cfd op goud koopt tegen een hefboom van 1:20. Dan mag je voor € 20.000 aan goud kopen. Omdat cfd’s een derivaat zijn, krijg je geen echt goud in handen, maar wel de waarde ervan op je account.

Er kunnen nu twee zaken voorvallen: de goudprijs daalt of de goudprijs stijgt.

 

Dalende goudprijs

Bij een dalende goudprijs zal je vermogen afnemen. Je kunt voor de zekerheid een stoploss op 2% waardedaling inzetten. Zodra de goudprijs met 2% gezakt is, wordt je positie gesloten en is je verlies 2% over € 20.000 en dus € 400. Je houdt € 600 over.

Je kunt ook de stoploss eerder laten ingaan bij 1% en je verlies tot € 200 beperken. Uiteraard kun je ook de stoploss langer laten wachten en op 3% of 4% zetten, waarmee je respectievelijk € 600 en € 800 verliest. Dat is jouw keuze.

 

Stijgende goudprijs

Als de goudprijs stijgt ziet het er in dit voorbeeld beter uit. Bij 2% stijging verdien je 2% over € 20.000. Dus € 400. Bij 3% stijging mag je € 600 bijschrijven en bij 4% zelfs € 800. Onthoud dat ook het tegengestelde kan gebeuren en je snel geld kunt verliezen bij de handel in cfd.

 

Oefenen met een cfd op goud

Wil jij liever eerst kennismaken met cfd trading voordat je een cfd op goud afsluit? Dan adviseren we je gratis een account in de Plus500 app te openen. Met virtueel geld kun je dan oefenen. Je kunt de positie uit het voorbeeld hierboven plaatsen en zien wat er gebeurd. Zodra je het traden met de goudprijs onder de knie hebt, kun je echt geld gebruiken. Wil je eerst meer weten over Plus500? Lees dan onze uitgebreide Plus500 review.