Traden in contracts for difference neemt de nodige risico’s met zich mee. Het is goed om je daar bewust van te zijn voordat je überhaupt begint. Veel mensen vragen zich dan ook af of je bij een contract for difference meer kunt verliezen dan je inleg?

Dat is niet het geval. Je kunt bij een cfd niet meer geld dan je inleg verliezen.

Die geruststellende woorden onderbouwen we in dit artikel. We geven je ook enkele voorbeelden van hoe geld verliezen met cfd werkt.

Nieuwe regels omtrent cfd trading

De European Securities and Markets Authority (ESMA) bepaalde in 2018 dat er nieuwe regels moest komen wat betreft het handelen in contracts for difference. Zo moesten beleggers meer beschermd worden. Door één van die regels werd het verboden om meer dan je inleg te verliezen bij een cfd. Anders gezegd: voorheen kon je dus nog wel meer geld verliezen dan je inleg. Iets waar veel beleggers onvoldoende kennis van hadden genomen en waar velen geld mee verloren.

Door de nieuwe regels zijn hefbomen aan banden gelegd. De hoogtes zijn flink geminimaliseerd, maar er werd ook meer transparantie en eerlijkheid van de brokers gevraagd. Daardoor is het beleggen in cfd’s vriendelijker geworden voor beleggers die er mee willen beginnen.

 

Hoe werkt geld verdienen of verliezen met een contract for difference? (Voorbeeld)

Stel dat je in wil spelen op de prijzen van olie. Je sluit een contract for difference af op short, want je denkt dat de prijzen de komende tijd gaan dalen. Je hebt € 1.000 te besteden en gebruikt de maximale hefboom van 1:10 voor grondstoffen. Dat betekent dat je voor € 10.000 je cfd kunt starten.

Er kunnen nu twee dingen gebeuren:

  1. De prijs kan inderdaad zakken, zoals je voorspeld hebt. Je maakt dan winst.
  2. De prijs kan ook stijgen, anders dan je voorspeld hebt. Je maakt verlies of verliest je inleg.

 

Situatie 1: Olieprijs zakt

De olieprijs zakt in een week tijd met 6%. Dat is goed nieuws voor jou, want je hebt een cfd afgesloten op een dalende olieprijs. De € 10.000 olie die je aan het begin van de week kocht is nu 6% minder waard. Dat is € 600. Dat verschil in prijs krijg jij uitbetaald.

Met je € 1.000 inleg heb je dus € 600 weten te verdienen aan een zakkende olieprijs. Dat is hoe een cfd in het meest gunstige geval kan werken.

 

Situatie 2: Olieprijs stijgt

Door oorlog in het Midden-Oosten of een vastgelopen vrachtschip is er ineen schaarste aan olie en dat maakt dat de prijs stijgt. De prijs stijgt met bijvoorbeeld 6%. Voor jou niet gunstig, want je hebt gespeculeerd op een dalende trend.

Je ‘schuld’ naar de broker bedraagt dan ook € 600 op dit moment. Wanneer je de cfd nu sluit, ben je € 600 van je € 1.000 inleg kwijt.

Het kan zijn dat je verwacht dat de prijs alsnog gaat dalen, bent stressbestendig en je houdt je positie vast (lees ook: Over welke eigenschappen moet een cfd trader beschikken?). Toch stijgt de prijs nog verder.

Stel dat je twee weken verder bent en de prijs zou met 14% gestegen zijn. In de oude situatie zou je 14% van € 10.000 aan de broker moeten betalen. Dat is € 1.400. Je had slechts € 1.000 op je rekening staan toen je de hefboom aanging en moet dus nog € 400 voldoen.

Door de nieuwe regels is dat niet meer het geval.

In de voorgenoemde situatie zal je positie automatisch gesloten worden bij 10% stijging, omdat je op dat moment aan 100% van je inleg (10% van € 10.000 = € 1.000) zit. Je geld is nu simpelweg op, maar meer verlies maken kan ook niet.

 

In beeld

Voor wie meer visueel is ingesteld, hebben we hieronder het verloop bij stijgende en dalende prijzen visueel gemaakt.

Je hebt met € 1.000 op je account en een hefboom van 1:10 voor € 10.000 een olieprijs cfd afgesloten op short (je verwacht een dalende koers, een stijgende koers is dus negatief in jouw geval, vandaar de rode kleur).

Kun je meer geld dan je inleg verliezen bij cfd trading?
Kun je meer geld dan je inleg verliezen bij cfd trading?

Wanneer het geld op je account ‘op’ is, zoals bij 10% verlies, is de broker verplicht je positie te sluiten. Je hoeft geen geld toe te leggen, maar bent het wel kwijt.

Zodra je winst maakt, kun je in feite net zolang door blijven gaan tot je zelf besluit het contract te stoppen (of wanneer je daar van tevoren afspraken met de broker over gemaakt hebt).

 

Stoploss

Natuurlijk wil je niet dat je de bodem van je inleg bereikt en het geld op je rekening ziet verdampen. Daarom kan het goed zijn om een stoploss in te zetten. Wat doet een stoploss precies en hoe kan deze voorkomen dat je meer verlies maakt dan je wilt maken? Dat lees je in ons artikel over stoploss bij cfd.