Olie wordt al jarenlang gezien als populaire belegging en juist daarom kan een olieprijs cfd (contract for difference) zo interessant zijn. Je kunt immers een cfd afsluiten op zowel een stijgende als dalende olieprijs.

In dit artikel vertellen we je alles over hoe je een cfd kunt afsluiten op de olieprijs, welke 3 voordelen er aan een olieprijs cfd kleven en hoe je risicoloos kennis kunt maken met de handel in cfd.

 

Wat is olie?

De meest mensen associëren olie met de tank. Benzine en diesel worden gewonnen uit aardolie. Middels verhitting van ruwe olie worden lichtere bestandsdelen gescheiden en kunnen deze gewonnen worden.

Olie wordt echter ook gebruikt in tal van andere toepassingen, zoals het produceren van kunststof en plastic.

 

Schaarste

Olie is schaars. Dat betekent dat er een einde aan de voorraad aardolie komt. Daarmee is het normaal dat de olieprijs stijgt. Echter wordt er naarstig gezocht naar vervangers voor olie. Elektrisch rijden is een vervangende manier van rijden op benzine en diesel. Dit soort maatschappelijke ontwikkelingen zetten de olieprijs op scherp en maken het dat er niet alleen een stijgende trend te zien is in de olieprijs.

 

Oliewinning

Verreweg de meeste olie wordt gewonnen uit olierijke gronden, zoals Irak, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. Ook Canada, Rusland en Venezuela hebben veel olie in de grond.

 

Hoe wordt de olieprijs bepaald?

De olieprijs is zeer volatiel en verschilt van dag tot dag. De olieprijs wordt bepaald middels fundamentele marktgegevens, verwachtingen op de lange termijn en vraag en aanbod naar aardolie.

 

Olieprijs cfd

Een contract for difference op de olieprijs wordt door veel beleggers als potentiële kans gezien om in te spelen op de ontwikkelingen rondom olie.

De prijs van aardolie is vrij goed te analyseren door het nieuws te volgen en op de hoogte te blijven van actualiteiten. Bovendien zijn de stijgende en dalende prijzen van benzine en diesel (en dus indirect van aardolie) regelmatig onderwerp van gesprek in het nieuws.

Een cfd op de olieprijs is een alternatief voor beleggen in aandelen op olie. Dankzij de hefboom kun je een veelvoud van je inleg investeren. Je loopt daarmee kans op winst, maar kunt ook grotere bedragen van je inleg verliezen.

 

Voordelen van beleggen in olie

Waarom is een olieprijs cfd voor veel beleggers zo populaiur? Dat heeft te maken met deze drie voordelen:

  • De olieprijs is zeer volatiel en wisselt van dag tot dag, maar is in grote lijnen goed te voorspellen door fundamentele en technische analyses.
  • Binnen een contract for difference (cfd) kun je ook inspelen op dalende prijzen en winst maken als de olieprijs afneemt.
  • Door middel van een hefboom kun je meer geld inleggen dan je in je account hebt staan. Daarmee loop je natuurlijk wel het risico je volledige inleg te verliezen.

 

Nadelen van beleggen in olie

Er zijn zeker ook nadelen van beleggen in olie. Zeker als we kijken naar aandelen in oliebedrijven. Die zijn vaak al hoog genoteerd en kosten dus veel geld.

Wie wil beleggen in cfd’s op de olieprijs heeft daar niet zoveel last van, maar cfd’s zijn risicovolle producten. Hoe hoger de hefboom, hoe sneller je je inleg ook kwijt kunt spelen als je verwachting niet uitkomt. Lees je daarom altijd goed in en beleg alleen met geld dat je kunt missen.

Bij voorkeur maak je eerst kennis met de handel in cfd door zonder risico met virtueel geld een olieprijs cfd af te sluiten.

 

Kennismaken met cfd

Wil je een olieprijs cfd proberen? Als je nog geen kennis hebt genomen van contract for difference, kun je gratis een account aanmaken bij broker Plus500. Je krijgt dan toegang tot een demo-account, waar je met virtueel geld kunt ervaren wat een cfd voor jou zou kunnen opleveren of kosten. Zo ervaar je direct of een cfd op de olieprijs iets voor jou is.