Wat zijn cfd’s nu eigenlijk? De betekenis van het woord cfd is voluit contract for difference. Dat komt neer op een contract voor verschil. Bij een cfd sluit je als belegger een afspraak (contract) met je broker voor de wijziging in koers. Wanneer je gelijk krijgt, keert de broker winst aan jou uit. Krijg je geen  gelijk, dan verlies je (een deel van) je inleg.

Een cfd is een mooi, maar risicovol product. Wie weet hoe een cfd gebruikt kan worden kan geld verdienen met cfd beleggen. Echter kent de cfd handel ook veel verliezers. Vaak gaat het om mensen die niet goed weten wat ze aan het doen zijn.

In dit artikel geven we antwoord op de vraag “Wat zijn cfd’s?”, geven we enkele voorbeelden en een tip om goed van start te gaan met cfd beleggen.

Wat zijn cfd’s?

Contract for differences (cfd’s) zijn een beleggingsinstrument dat sinds de jaren 80 veel gebruikt wordt door beleggers. Een contract for difference houdt in dat de belegger een contract sluit op het koersverschil van een onderliggend product. Dat onderliggende product kan van alles zijn, denk aan:

 • Een cfd op de prijs van goud
 • Cfd’s op grondstoffen
 • Een cfd voor de volledige index van een land
 • Een contract for difference gericht op slechts één aandeel

Je kan het zo gek niet bedenken, of je kunt er een cfd voor afsluiten.

Bij de cfd leg je vast wat je inleg is en wat je afspreekt over het waardeverschil tussen het huidige moment en een later moment. Je kunt hierbij voor “long” en voor “short” gaan.

 • Long betekent dat je uitgaat van koersstijging
 • Short betekent dat je uitgaat van koersdaling

 

CFD hefboom

Contract for difference staat vooral bekend vanwege haar hoge risico. Dat risico is in de loop der jaren meer beperkt (lees ook “risico’s van cfd beleggen”), maar heeft vrijwel alles te maken met de cfd hefboom.

Een hefboom (leverage) stelt je namelijk in staat om met meer geld te traden dan je beschikbaar hebt. De hefboom 1:10 betekent simpelweg dat je voor iedere ingelegde euro er tien mag speculeren op jouw trade. Let wel: hierbij kun je ook sneller je geld kwijtraken.

 

Voorbeeld contract for difference met hefboom

Verwacht jij dat de koers van de DowJones gaat stijgen? Dan kun je op long gaan en € 100 inleggen. Die je dit met een hefboom van 1:10? Dan mag je met € 100 inleg voor € 1.000 een cfd afsluiten. Stijgt de koers vervolgens 4%? Dan ontvang jij 4% over € 1.000, dus € 40. Gezien je inleg is dat dus een winst van 40%.

Heb je het mis en daalt de koers met 2%? Dan wordt die 2% ook berekend over € 1.000 en zakt de prijs dus € 20. Die € 20 betaal jij aan de broker. Van je inleg van € 100 verlies je er dan € 20. Je verliest dus 20%.

Onderstaande afbeelding maakt het nog eens helder voor je.

CFD uitleg bij verlies
Wat gebeurt er als je verliest met een cfd?

 

Risico’s van cfd beleggen

Contract for difference beleggen is vooral risicovol voor mensen die er weinig verstand van hebben en die niet de moeite nemen zich in te lezen. Zij verwachten vaak gouden bergen zonder de bewegingen van de beurs in de gaten te houden. Wanneer je wel een goede analyse maakt van je potentiële belegging en cfd beleggen in de vingers hebt, kun je beter omgaan met de risico’s. Welke risico’s zijn er?

 • Het grootste risico is dat je je volledige inleg verliest op een cfd. De koers moet dan dramatisch dalen en je hefboom moet erg groot zijn.
 • Omdat je op veel verschillende beleggingen een cfd kunt afsluiten (aandelen, indexen, valuta, grondstoffen, gewassen, metalen) is het voor veel mensen lastig het overzicht te bewaren. Een tip is dan ook om je heel goed te verdiepen in het onderliggend goed van je cfd.
 • CFD beleggen kan voor stress zorgen als de belegging niet zo uitpakt als je zou willen. Je moet stressbestendig zijn.
 • De meningen verschillen erover, maar sommige mensen menen dat cfd’s complexe producten zijn. Het risico zit er dan ook in dat je in zee gaat met een cfd zonder de voordelen en zeker de nadelen (risico’s) te kennen. Lees je dus altijd goed in.

Ervaren beleggers weten hoe cfd’s werken en kunnen ingaan op koersveranderingen. Het grootste risico in het verleden was dat je meer geld kon verliezen dan je inleg, maar dat kan niet meer.

 

Kun je meer dan je inleg verliezen met cfd handel?

Nee, met cfd handel kun je hooguit je inleg verliezen. Dat neemt niet weg dat dat ook niet fijn is, maar het is wel een duidelijkere grens. In 2018 is de ESMA (Europese Autoriteit voor effecten en markten) met een nieuwe afspraak gekomen die beleggers meer moet beschermen. De ESMA wil transparantie en duidelijkheid over de te verliezen bedragen binnen beleggingsproducten. Het gevolg was dat er werd afgesproken dat beleggers nooit meer kwijt kunnen raken dan hun inleg, hoe hoog de hefboom ook was. Voor beleggers was dat vooral een voordeel, want ineens kon je met hele hoge hefbomen (1:100) vreselijk veel winst maken terwijl je hooguit je (beperkte) inleg kon verliezen. Met een hefboom van 1:100 kon je met € 1.000 bijvoorbeeld € 100.000 op een cfd zetten. Bij een stijging van 5% zou je dat € 5.000 opgeleverd hebben. In het meest ongunstige scenario zou je je inleg van € 1.000 kwijtraken.

Om de wetgeving ook voor brokers aantrekkelijker te houden zijn de hoogste hefbomen afgeschaft.

 

Voordelen van contract for difference

Beleggers zijn erg blij met cfd’s, omdat ze meer mogelijkheden bieden. Zeker ervaren beleggers kunnen goed speculeren op koersveranderingen en ook winst halen uit dalende koersen. De voordelen van cfd’s op een rij:

 • Dankzij een contract for difference kun je ook speculeren op dalende koersen. Dat is handig als je dalingen verwacht door maatschappelijke problemen of mislukte oogsten.
 • Beleggen in cfd’s kost je geen transactiekosten. Bij de aanschaf van aandelen of etf’s heb je die wel.
 • Een cfd biedt de mogelijkheid om je verlies te beperken. Je moet dan een stop loss instellen. Daarmee kun je nog beter profiteren van je hefboom en tegelijkertijd je verlies beperken.
 • Je bent niet afhankelijk van slechts één markt, maar kunt heel flexibel speculeren. Bijvoorbeeld op losse aandelen, maar ook op complete beursindexen of valuta.
 • Wie het goed aanpakt kan met een cfd veel financieel succes boeken.

 

Gratis demo-account om cfd beleggen te oefenen

Heb jij na het lezen van dit artikel wel zin om cfd beleggen onder de knie te krijgen? Dan adviseren we je om een gratis demo-account te openen. Hier kun je met fictief geld in cfd’s handelen, ook middels de besproken hefboom. Zo kun je met eigen ogen zien wat er zou gebeuren als jij contracts for difference ging afsluiten.