Contract for difference (cfd) beleggen werkt anders dan het aankopen en verkopen van aandelen of het volgen van een etf. De handel in cfd wordt soms (onnodig) als complex gezien, maar kent ook risico’s.

Lees eerst ons artikel “Wat zijn cfd’s?” als je nog geen kennis hebt genomen van de werking van contracts for difference. Als je wel weet wat cfd’s zijn, gaan we in dit artikel dieper in op de voorwaarden waar de cfd belegger maar beter aan kan voldoen.

 

Beleggen in cfd: kansen en risico’s

Zoals dat eigenlijk altijd het geval is bij beleggen, is het beleggen in cfd ook een kwestie van kansen en risico’s. Waar de rendementen hoger zijn, geldt dat ook voor de risico’s.

Wie goed kan cfd handelen kan hier ook goed geld mee verdienen. Maar even zo gemakkelijk kunnen mensen hun inleg zien dalen of zelfs verliezen.

In de praktijk zien we dat veel beginnende cfd beleggers niet de moeite nemen zich goed voor te bereiden. Zij verdiepen zich niet in de onderliggende goederen van hun cfd en kunnen dus helemaal niet zo zeker zijn van de koersveranderingen.

Wil je wel zeker zijn en meer in de vingers krijgen hoe cfd beleggen werkt? Lees dan door en ontdek aan welke eisen een echte cfd-belegger moet voldoen.

 

5 factoren om te bepalen of jij in contract for difference moet stappen

Pas jij in het profiel dat hieronder wordt geschetst? Dan staat niets jou nog in de weg om aan de slag te gaan als cfd belegger!

 

#1 Stressbestendig

Koersen gaan op en neer. Zolang de beurs geopend is, is niets zeker. Na sluiting van de beurs kun je even opgelucht ademhalen. Als je in cfd aan het beleggen bent zijn de belangen vaak groter. Je bent een hefboom aangegaan en de winsten zijn hoger dan wanneer je gewoon een aandeel had gekocht.

Je moet stressbestendig zijn om in cfd te handelen. Niet continu op je telefoon de koersen checken en je nachtrust laten verstoren. Kun jij stress parkeren en reguleren? Dan is cfd beleggen wat voor jou.

 

#2 Koelbloedig

Een goede belegger is koelbloedig en raakt niet van slag van rode cijfers op de beurs. Wanneer je een cfd hebt afgesloten, moet je koelbloedig zijn. Er is immers niets meer aan te veranderen.

 

#3 Emoties de baas

Emoties zijn in de wereld van beleggen een slechte raadgever. Niet voor niets haken veel beginners af en is het aantal mensen dat verlies lijdt met cfd groter dan het aantal mensen dat successen boekt. Maar mensen die successen boeken in cfd handel, hebben zeker één ding gemeen: ze handelen los van hun emoties. Gevoel zetten ze uit en ze kijken heel analytisch naar wat komen gaat.

 

#4 Analytisch

Een analytisch denkvermogen stelt beleggers in staat om in de toekomst te kijken. Niemand weet wat die gaat brengen, maar een analytische belegger kan wel heel goed inschatten wat de koers ongeveer gaat zijn. En dat is vaak al genoeg.

Kun jij goed doordenken op de langere termijn en het hele plaatje overzien? Kun je actualiteiten aan resultaten uit het verleden koppelen en daar sterke conclusies uit halen? Dan heb je een vreselijk groot pluspunt wat betreft de handel in contracts for difference.

 

#5 Gedisciplineerd

De cfd belegger moet disciplinair zijn. Afspraak is afspraak. Maar die discipline heeft ook betrekking op wat te doen met winsten en verliezen. Stel een stoploss in bij bijvoorbeeld 20% verlies van je inleg. Dan weet je altijd dat je niet meer dan dat zal verliezen. Maar bij winst moet je ook discipline hebben. Wat ga je doen met de winst? Herbeleggen in cfd’s of ga je een deel ‘veilig’ wegzetten, bijvoorbeeld in dividend aandelen of gewoon op een rekening?

Maak een plan en houd je daar aan vast.

 

Cfd beleggen vraagt tijd

Wil jij een goede cfd belegger worden? En niet bij dat overgrote merendeel horen dat afhaakt na een eerste (vaak roekeloos) verlies? Dan is het belangrijk om tijd te nemen en je alles eigen te maken. Gelukkig zijn er talloze demo-accounts waarin je zonder risico het beleggen in cfd kunt uitproberen. Zoals dit account van Plus500. Je maakt in de Plus500 demo kennis met hun omgeving en leert de mogelijkheden en risico’s in korte tijd kennen.